Hoe leeg je een big bag?
Hoe leeg ik een big bag? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig, we nemen je mee in de wereld van bigbags.
Wat is een bigbag
Om antwoord te kunnen geven op de vraag, is het belangrijk dat we eerst weten wat een bigbag precies is. Er zijn heel veel verschillende soorten en types bigbags. Ze worden ook wel Bulk Bags, FIBC of Jumbo Bags genoemd.
BigBag is de meest gebruikte term. De officiële naam is FIBC, wat staat voor Flexibele Intermediate Bulk Container.
Een Big bag is in feite niets meer dan een grote zak waar product in vervoerd kan worden. Een bekend product in de Jumbo Bags is kunstmest wat bij vele landbouwers gebruikt wordt. Ook worden de zakken veel gebruikt in de bouw voor zand, grind of afval.
Welke afmeting big bag heb ik nodig? Klein of groot?
Bulk Bags worden geleverd in verschillende soorten en maten. Welke jij nodig hebt, is erg afhankelijk van het doel van het gebruik. Het standaardformaat is 1m3, maar wanneer je erg zware producten wilt vervoeren (denk aan een kilo lood), dan doe je er verstandig aan om kleine jumbo zakken te gebruiken. Dit maakt de handeling een stuk eenvoudiger.
Wanneer je voor lichte producten gaan (denk aan een kilo veren), dan is het verstandig om grote big bags (2m3) in te zetten. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de capaciteit van bijvoorbeeld een vrachtauto.
Big bags legen
Wanneer je werkt met dure producten zoals kunstmest, grind of verschillende soorten bonen is het belangrijk dat je bigbags gecontroleerd kunt legen. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld. Een juiste dosering is van groot belang om geen product te verspillen en om arbeid te besparen. Afhankelijk van het type bigbag en de gebruiksintensiviteit, omschrijven we hier een aantal hulpmiddelen die jou helpen om geen product te verspillen en altijd veilig te werken.
Bigbag Los installatie
Wanneer je met regelmaat een kleine hoeveelheid van de inhoud van de bigbag nodig hebt, doe je er goed aan om de bigbag op een losinstallatie te plaatsen. Op deze manier creëer je in feite een silo. Door de hoogte van het losframe, kun je gedoseerd bigbags legen in bijvoorbeeld een kruiwagen.
Wanneer je een bigbags losinstallatie aanschaft moet je er goed opletten dat de schuif naadloos afsluit en niet lekt, dat scheelt een hoop (op)scheppen;).

Standaard losinstallatie voor het lossen van bigbags
Big bags legen met heftruck
Tijdens het strooien van kunstmest, of het plaatsen van grind is het soms handig om de bigbag in de vorken van de heftruck of shovel te houden. Ook hier blijft doseren erg belangrijk, en wat denk je van veiligheid? We hebben hiervoor de Vidbag ontwikkeld, deze ‘plug’ plaats je op de grond waarnaar je vervolgens hier de bigbag overheen laat zakken.
Wanneer je de big bag weer optilt, blijft de plug aan de onderzijde van de zak hangen, geheel lekvrij. Door het openen van de schuif, kun je gedoseerd de balen lossen. Dat klinkt heel eenvoudig, en dat is het ook!
Big bags lossen met slurf
Het legen van bigbags met slurf vraagt om een andere aanpak dan van bigbags zonder slurf. Deze losslurf maakt doseren al makkelijker dan bigbags zonder. Echter, de slurf is niet eenvoudig af te sluiten. Hierdoor verspil je snel product, zonde!
Met onze ConeR kun je de losslurf afsluiten met één handomdraai op het moment dat jij dat wilt. Maximale controle, daar houden we van!
Big bags legen zonder slurf
Een veel gebruikte variant FIBC is de variant zónder slurf. Dat maakt het lossen een stuk minder eenvoudig. Doseren zonder slurf en zonder hulpmiddel is vrijwel onmogelijk. Hierdoor verspil je heel snel jouw dure product.
De Vidbag die we hier boven al benoemde maakt het mogelijk om deze gedoseerd te lossen. Ook de Modulo Losinstallatie maakt het mogelijk om bigbags zonder slurf te lossen. De spies in het losframe zorgt ervoor dat je producten kunt lossen zonder te morsen.